mandag den 5. november 2012

Innovation



Så er dagen begyndt med vores interessante område innovation. Vi har valgt kost og ældre. Vi skal arbejde med et syv trins trappen. Og den ser sådan ud:

Trin 1 - Lav en brainstorm over de problemstillinger og faglige/personlige udfordringer man kan finde ude i praksis.
Trin 2 - Formuler opgaven ud fra brainstormen.
Trin 3 - Samle observationer, erfaring og teori
Trin 4 - Leges !!!!! lav en brainstor over de mulige og umulige løsninger man kan finde i opgaven, man stiller under trin 2.
Trin 5 - Beskrivelse af løsning. argumenter, begrund.
Trin 6 - Lav enten en modul, illustration, film, power-pointbeskrivelse eller andet.
Trin 7 - Løsning

Begyndelse af vores område



Formulering af opgaven:
Hvordan kan jeg som SOSU-hjælper udnytte borgerens visitionstid bedre/bruge den mere fornuftig med henblik på at forbedre den underernæret borgers kost.


Vores løsning: Tema uge, hvor de ældre er med til at bestemme hvilket mad tema der skal forberedes til næste uge (fx den ene uge er der fokus på italiensk mad, eller tomater og retterne vil så alle i løbet af ugen indeholde tomater)

Beskrivelse af løsning: man kunne samles med borgerne på en fredag og tale om hvilket tema der skal laves mad efter i den næste uge (inddrager borgernes ideer og interesser). SOSU-hjælperen kunne så overordnet handle ind til alle sammen, måske tage nogle borger med hvis de vil. Efterfølgende kan de alle mødes hos en borger og SOSU-hjælperen kan lave maden og udnytte borgerens ressourcer så de kan hjælpe. Max 6-8 borger samlet.

Argumentation:
Vi vælger denne løsning fordi vi har fundet ud af at mange ældre er ensomme, og at de spiser bedre hvis der er samlet nogle stykker (socialt samvær). Det sociale har en meget stor betydning for de ældres spisevaner. En ide ville være at samle flere borgere fra samme område til at tage hjem til hinanden på skift og så lave mad sammen og på denne måde vil man som SOSU-hjælper spare tid fordi man har flere borgere samlet et sted og der er et socialt behov der bliver dækket. Der er mere entusiasme hvis der er pyntet op. De plejer altid at få den samme slags mad og derfor ville man med vores ide også bidrage til at de fik en mere varieret kost. På denne måde kunne man også lærer de ældre noget om gode kostvaner, vitaminer og mineraler og bl.a. de 8 kostråd.

Faglig begrundelse:
Det er en meget realistisk løsning. Vi kan spare nogle penge da man vil samles om at lave maden sammen. Vi vil også kunne udnytte borgerens visitations tid bedre da vi vil fokusere på deres helbred ved at indsætte denne løsning. Det ville måske være en problematik hvis en borger er dement og ikke kan lide at mange mennesker kommer hjem til dem eller at de ikke kan lide at få besøg af fremmede (nogle de måske ikke ser så ofte). Man ville kunne udnytte denne tid sammen med de ældre til også at vejlede dem om hvad god kost er.

Denne løsning kan dog tages i brug med hensyn til alle ældre der er i hjemmeplejen da det er vigtigt at de alle får en god kost.

De kommer i et bedre humør og dette vil resultere i at de bliver motiveret til at lave flere aktiviteter og mindske ensomheden hos mange ældre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar