torsdag den 20. juni 2013

Køkkenhygiejne

For at undgå sygdom/smittespredning mm., er det vigtigt, at have fokus på køkkenhygiejneregler i dagligdagen. Sundhedsstyrelsen påpeger, at en øget undervisningsindsats og relevante instrukser er nødvendige på plejehjem omkring køkkenhygiejne-problemstillingen.

Forslag til, hvordan en afdeling på et plejehjem i Københavns Kommune kan arbejde mere omhyggeligt med køkkenhygiejne for at forebygge at ældre borgere bliver syge forårsaget af dårlig køkkenhygiejne.

En vigtig del af arbejdet som social- og sundhedshjælper er at fremme borgerens sundhed og forebygge sygdomme. Det gøre vi ved at have en grundig hygiejne i forbindelse med tilberedning og servering af mad.
10 gode råd om køkkenhygiejne
1. Kontroller altid datoen ”Mindst holdbar til” for en vare.  Datomærkninger gælder kun for uåbnede varer.
2. Åbne pålægspakker må kun ligge få dage.
3. Vask hænderne med sæbe før, under og efter madlavningen.
4.Vask hænderne grundigt med sæbe ved skift i arbejdet, fx fra kød til salat.
5. Anvend separate knive og skærebrætter til henholdsvis kød og salat.
6. Hold rent (fx nyvasket spækbrat) fra urent (fx brugt kniv) ved at holde orden på køkkenbordet.
7. Sørg for at gennemstege og gennemkoge fx hakket kød og fjerkræ.
8. Brug altid pasteuriserede æg, hvis de ikke skal varmebehandles.
9. Køl rester af aftensmaden ned lige efter måltidet.
10. Skift karklude mindst en gang om dagen.    
Mikroorganismer i fødevarer

1. Hvis immunforsvaret er svækket, fx ved sygdomme, alderdom ellr dårlig ernæring.
2. Hvis temperaturen i fødevaren er for høj(5°C - 40°C) formerer bakterierne sig hurtigt. Og det forøgede bakterie vækst giver større risiko for infektion.
3. Hvis emballagen ikke er tæt.
4. Hvis bakterierne udskiller giftstoffer i maden, svækker det vores immunforsvar.
5. Hvis fødevarerne er bløde, gamle, rå eller dårlig konserverede, vil mikroorganismerne let kunne overleve og formere sig, hvilket øger risikoen for infektion.
6. Hvis der fx overføres bakterier fra fersk fød til salat via spækbræt eller kniv øges risikoen for infektion

Ingen kommentarer:

Send en kommentar