Forslag til, hvordan en afdeling på et plejehjem i Københavns Kommune kan arbejde mere omhyggeligt med køkkenhygiejne for at forebygge at ældre borgere bliver syge forårsaget af dårlig køkkenhygiejne.
En vigtig del af arbejdet som social- og sundhedshjælper er at
fremme borgerens sundhed og forebygge sygdomme. Det gøre vi ved at have en
grundig hygiejne i forbindelse med tilberedning og servering af mad.
10 gode råd om køkkenhygiejne
1. Kontroller
altid datoen ”Mindst holdbar til” for en vare.
Datomærkninger gælder kun for uåbnede varer.
2. Åbne pålægspakker må kun ligge få dage.
3. Vask
hænderne med sæbe før, under og efter madlavningen.
4.Vask
hænderne grundigt med sæbe ved skift i arbejdet, fx fra kød til salat.
5. Anvend separate knive og skærebrætter til henholdsvis kød og salat.
6. Hold
rent (fx nyvasket spækbrat) fra urent (fx brugt kniv) ved at holde orden på
køkkenbordet.
7.
Sørg for at gennemstege og gennemkoge fx hakket kød og fjerkræ.
8.
Brug altid pasteuriserede æg, hvis de ikke skal varmebehandles.
9. Køl
rester af aftensmaden ned lige efter måltidet.
10. Skift
karklude mindst en gang om dagen.
Mikroorganismer i fødevarer
1. Hvis immunforsvaret er svækket, fx
ved sygdomme, alderdom ellr dårlig ernæring.
2. Hvis temperaturen i fødevaren er
for høj(5°C - 40°C) formerer bakterierne sig hurtigt. Og det forøgede bakterie
vækst giver større risiko for infektion.
3. Hvis emballagen ikke er tæt.
4. Hvis bakterierne udskiller
giftstoffer i maden, svækker det vores immunforsvar.
5. Hvis fødevarerne er bløde, gamle,
rå eller dårlig konserverede, vil mikroorganismerne let kunne overleve og
formere sig, hvilket øger risikoen for infektion.
6. Hvis der fx overføres bakterier fra
fersk fød til salat via spækbræt eller kniv øges risikoen for infektion
Ingen kommentarer:
Send en kommentar