mandag den 3. juni 2013

Når livet bliver svært

Troels Rasmussen

 
Troels Rasmussen
Den livstruede mand på 65 år har KOL og iltapparat. Han har for en måned siden fået at vide, at lægerne ikke kan gøre mere, og behandlingen er afsluttet. Hans kone bor i en lejlighed på Nørrebro, og har i de sidste år været på efterløn. De har en datter, som læser medicin. - Jeg savner at være derhjemme med min kone og mine ting, siger han. Troels Rasmussen sidder og hænger på værelset og har ikke rørt sin morgenmad. Nu er det tid til morgenbadet, og Troels frygter det. - Jeg kan ikke holde ud, at jeg skal i bad og tænk, hvis jeg ikke kan få luft igen! Troels sidder på sit værelse og kikker ud af vinduet. – Åh, det er ikke noget liv, tænker Troels. Jeg kan lige så godt lægge mig til at dø med det samme.
Opgave 1. Afhold en temadag i personalegruppen hvor i videns deler omkring luftveje, KOL, rygning og omsorg/pleje for borger med disse udfordringer.
·         KOL står for kronisk obstruktiv lungesygdom. Kronisk betyder man skal leve med sygdommen resten af livet, du kan bremse udviklingen af sygdommen men det forsvinder aldrig helt.
·         Obstruktiv betyder at luftvejene forsnævres. Det betyder at lufttransporten kræver et større arbejde end normalt, det gør den fordi at KOL giver hævede og irriteret luftveje.
·         Det er kun voksne der kan få stillet diagnosen KOL, de fleste er 50-60 år når diagnosen stilles.
·         KOL udvikler sig gradvist, Men lungefunktionen vil altid være nedsat. Hvis lungefunktionen kun er let nedsat bliver du måske kun forpustet hvis du bærer på noget tungt eller går på trapper. (det er også symptomer på at du har KOL hvis du f.eks. bliver let forpustet)
·         Symptomer på KOL
-           Åndenød (Jo værre KOL, jo værre åndenød Åndenød ved anstrengelse eller ved hvile funktions/hvile dyspnøe)
-          Hoste
-          Slim i luftvejene (som ofte hostes med op)
-          Træthed
·         Som KOL patient har man både gode og dårlige dage, og på de dårlige dage skal der mindre til og udløse et anfald med åndenød end normalt. Anfaldet kan komme selvom du sidder helt stille.
·         Alle der ryger eller har været rygere i en årrække har i princippet risiko for KOL. 8 ud af 10 patienter med KOL, men nogen kan få sygdommen på grund af andre lungeskadelige stoffer f.eks. deres arbejde.
·         Sygeplejen til KOL er god sund kost med massere af næring og proteiner, så meget væske som muligt god udluftning, sidde i rigtig stilling, altså så dine luftveje er frie. (op med hovedet i sengen). Undgå fugtige miljøer. Motion er altid vigtig om du er rask eller syg, som KOL patient skal der laves en vurdering over hvor meget motion du overhovedet kan udføre.
Opgave 2. Vis et rollespil og begrund teoretisk, hvordan du vil gribe situationen med Troels og morgenbadet an. 
Personer med KOL har det som oftest dårligt om morgenen. Derfor er det en god idé, at man som SSH tager det stille og roligt om morgenen og venter med at lave fysiske aktiviteter, som for eksempel badning. En som Troels som har KOL får åndenød og han frygter morgenbadet, fordi han er bange for ikke at kunne få luft.  Man kunne evt. komme tilbage i løbet af eftermiddagen eller om aftenen og bade Troels.
Troels bruger iltapparat og kan derfor opleve, at badning er lettere, hvis han bærer apparatet i løbet af hans bad. Slangen kan være lagt over hans badeforhæng.
Man kunne evt. åbne udsugningen på toilettet, så dampen kan gå ud. Og Troels kan måske føle sig mere tryg på denne måde.
Troels kan sidde i et badekar, hvor vandet ikke vil nå hans ansigt og på den måde kan han måske nyde badet i stedet for at frygte for åndenød. Hvis Troels ikke gider i bad kan man som SSH tilbyde ham et bad i sengen.
SSH kommer hjem til Troels om morgenen kl.8:30 og finder ham siddende og hængende på værelset.
SSH: Godmorgen Troels.
Troels: Godmorgen Lisa.
SSH: Hvordan har du det i dag? Er du klar til et bad?
Troels: Jeg har det ikke godt, jeg kan ikke trække vejret og er meget træt. Jeg frygter og gå i bad jeg er bange for jeg ikke kan trække vejret
SSH: Det lyder ikke godt Troels. Vi kunne åbne udsugningen så dampen kunne ryge ud fra badeværelset. Og du kan sidde i badekaret med dit iltapparat udover badeforhænget. Jeg fylder badekarret op så dampen kan nå og ryge ud føre du kommer ned i badekaret og imens kan du tage tøjet af.
Troels: Tror du det ville hjælpe? Jeg er bare så bange for at mangle luft!!.
SSH: Ja Troels, jeg synes vi skulle prøve, og især nu hvor du er begyndt at træne lidt så kan det være at du med tiden vil kunne få et brusebad igen uden at skulle frygte noget.
Troels: Okay, vi kan vel godt prøve.
SSH går ud på badeværelset og fylder badekarret op. Troels tager tøjet af.
Troels: det er faktisk lidt bedre end jeg havde troet, men jeg skal altså tage den med ro, for kan ikke klare meget.
SSH: Jamen det er helt i orden Troels, vi tager badet i dit tempo, og hvis du bliver træt så holder vi lige en lille pause, og går i gang igen når du føler du kan. 
Opgave 3. Gør dine observationer om Troels fysiske og psykiske tilstand og rapportér i arbejdspladsen journalsystem
Troels Rasmussens fysiske tilstand: Troels har KOL og anvender et iltapparat. Han fik stillet diagnosen for 7 år siden. Hans tilstand er livstruende, og lægerne kan ikke komme med nogle nye former for behandling, så de kan på dette tidspunkt ikke hjælpe Troels mere. Han er ikke i nogen form for behandling, da den er blevet afsluttet. Troels har en produktiv hoste og har meget svært med at trække vejret. Han kan ikke anstrenge sig fysisk da enhver form for fysisk aktivitet tager alt luften fra ham. Troels sidder derfor altid inde på sit værelse stille for på denne måde kan han bedst holde styr på sin vejrtrækning. Han er meget træt og sidder meget inde hos sig selv. 
Psykiske tilstand: Troels har et meget trist humør. Han siger tit han ikke har lyst til at leve og det ville være nemmer hvis han kunne dø. Troels er rigtig bange for at komme i en situation hvor han ikke kan få luft, derfor er det svært at motivere ham til nogen form for aktivitet, og det er også en udfordring at få ham i bad. Han savner sit hjem, men da hans tilstand er så slem er det umuligt at give ham muligheden for at komme hjem. Han oplever en form for krise da han føler han har mistet sit hjem, han savner det, sin kone og alle sine ting han har derhjemme.
Troels har en god forståelse af sin sygdom, og han er klar over at hans behandling er blevet stoppet pga. hans dårlige tilstand. Det er sandsynligvis grunden til at Troels ikke har lyst til at leve mere, og at han er så opgivende med hensyn til alt. 
Opgave 5. Beskriv ud fra observationer i journalsystemet relevante tiltag for at give Troels en meningsfuld dagligdag. Anvend aktivitetsanalysen.
 
Aktivitetsanalyse: Motion  da Troels ikke kan undvære sin iltflaske dyrker han motion mens han sidder.
Mange mennesker med en lungesygdom begrænser deres fysiske aktivitet, fordi de tror, det er farligt at blive forpustet. Men det er faktisk kun godt at bruge sin krop – også selvom man bliver forpustet. Selvom du synes, det er hårdt til at begynde med, vil træningen over tid gøre, at du bliver mindre forpustet. Muskulaturen vil blive stærkere og kan tåle mere før den bliver træt. Dette fører til, at du vil ha mere energi og være i stand til at udføre flere aktiviteter end tidligere. Som en ekstra bonus vil træningen også føre til at humøret og følelsen af velvære bliver bedre.
Opdeling i
enkeltaktiviteter
Fysiske funktioner
Psykiske funktioner
Sociale funktioner
Gå ned til aktivitets centret.
Gangfunktion
Balance
 
Overblik
Udholdenhed
 
Evt. samarbejde med sosu-hjælpere
Sætte sig på stolen
Bevægelighed og kraft Balance
Bevægelighed i ben og knæ
Koncentration 
 
Gribe en boldt
synssans
Bevægelighed og kraft i hånd/arm
Fingerbevægelse
 
 
Overblik
Selvtillid
Kommunikation
Kontakt til andre
 
Kaste en boldt
Synsans
Bevægelighed og kraft i hånd/arm
Fingerbevægelse
Overblik
Tålmodighed
Selvtillid
balance
Kommunikation
Kontakt til andre
 
Motions cykel
Bevægelighed i ben og knæ
 
Udholdenhed
Koncentration
Evt. samarbejde med en sosu-hjælpere
Hjem igen
Gangfunktion
Synssans
Balance
Overblik
Hukommelse
Udholdenhed
Evt. Samarbejde med sosu-hjælperen.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar